Home

A vegánságról

A vegánságom, mint életforma és mint a létem éltető, mozgató, lélegeztető motorja

Hogy maghalljuk, befogadjuk, tároljuk és megértsük, majd később hatalmas vágyat érezzünk a vegánságra, mint hittel teli életformára, – miközben persze húsevők vagyunk -, nos, szükség van némi belső indíttatásra, elszántságra és akaraterőre is.

Nem vagyunk egyformák, így az oka is egyénenként más és más a vegánságunknak. Egy dolog azonban egészen biztosan azonos bennünk: az egészségre való ezer százalékos törekvés.

Az én történetem prológja pofon egyszerű, már írtam is neked a bemutatkozásomban: sok más mellett a bal petefészkem rosszindulatú megbetegedése, majd eltávolítása volt. Erre vezethető vissza talán minden tudatosságom.

Azonban az utóbbi évek hozták meg a nagy áttörést a táplálkozásom terén, amikor is a cukor, a glutén, a bármilyen alkoholos italok és végül az állati eredetű fehérjék is eltűntek az étrendemből, ezáltal az életemből is.

Végleg.

A legutóbbi egészségügyi anomália egy hangos szava volt a szervezetemnek, hogy oké, akkor állj le! Tényleg mindennel, még azzal az ici-pici bűnözéssel is, ami csak tényleg néhanapján varázsolta be magát a lelkiismeretemen át a gyomromba. Állj le! Az életed a tét!

Én meghallottam őt, és azonnal leálltam. Felfogtam, megértettem. Ha nem teszem, a következmények már “ante portas”. Nem volt más választásom.

A legegyszerűbb és legkézenfekvőbb az volt, hogy vegán leszek, mégpedig glutén – és cukormentes vegán (végülis már szinte csak a hús volt az, amit el kellett hagynom). Szeretnék később írni neked az állati fehérjék emberi szervezetre gyakorolt hatásairól, ezért van most pont ennek a modatnak a végén.

Tudom, hogy ma már majdnem mindannyian tudjátok, de legalábbis hallottatok róla, mit jelent a vegán táplálkozás, a vegán életforma. Azonban mégis, azok kedvéért, akik még nem ásták bele magukat a témába, kicsit írok erről.

Vegánnak lenni annyit tesz …

hogy elutasítod az állatok saját, emberi céljainkra történő felhasználását. A vegán életmódú emberek ezt azzal indokolják, hogy az állatok valójában nem azért léteznek, hogy minket, embereket szolgáljanak.

Aki vegán módon táplálkozik, nem eszik tehát sem húst, sem állati eredetű fehérjét (tejet, tojást, túrót, joghurtot stb) sőt, még mézet sem.

Az etikai vegánok, vagy a vegán életmódot választók alapvetően nem is használnak bőrből, gyapjúból, selyemből vagy bármilyen szőrméből készült dolgokat sem. Nem vásárolnak olyan kozmetikumokat, amiket állatokon teszteltek, nem járnak állatkertbe, és még sorolhatnám. Szerintük a vegánság nem csupán egy táplálkozási forma.

A vegánság alapvetően egy világnézet, egy olyan hozzáállás a körülöttünk élő, minket körbevevő dolgokhoz, amit első olvasatra talán túlzásnak is találsz.

Én az alapelvvel egyetértek, megértem az etikai vegánság fő mozgatóit is, azonban számos dologgal, a táplálkozáson kívül nem azonosultam. Tehát csupán étrendi vegán vagyok, mert a táplálkozásom felel meg a vegán étrendet követők szokásainak.

Milyen hiánybetegségekhez vezethet a vegánság?

Mára már tökéletesen bizonyított tény, hogy a vegán életforma, a kiegyensúlyozott vegán táplálkozás képes minden olyan tápanyaggal ellátni a szervezetünket, ami az egészséges élethez feltétlenül szükséges. Sőt, rengeteg betegség megelőzése tekintetében is sokkal jobb úton jár az ember, ha nem eszik állati eredetű fehérjét.

A gyümölcsök, a zöldségek, a gabonák (esetemben csak a gluténmentes jöhet szóba), a különböző hüvelyesek, a magok teljesen tökéletes és teljes értékű táplálékaink lehetnek. Ha hiszed, ha nem, a lehető legváltozatosabb étrend alakítható ki így, az állatoktól származó dolgok kiiktatásával. Ezt egyébként tapasztalhatod is majd a receptjeimből. Ráadásul nálam csak glutén – és cukormentesen ehetsz. 😉

A vegán étrendnek általában magasabb a rost, a magnézium, a folsav, a C-vitamin, E-vitamin, vas és növényi hatóanyag tartalma, és alacsonyabb a kalória, telített zsírsav és koleszterin, omega-3 zsírsav, D-vitamin, B-12 vitamin, kalcium és cink tartalma. Mivel a növényi ételek nem tartalmaznak jelentős mennyiségű B12-t, így ajánlott bevinni egyéb táplálékkiegészítő formájában. Egyébként olyan óriási B12 vitamin raktár van a májunkban, hogy az egész szervezetünket képes ellátni még a B12 vitamin bevitelének megszűnésétől számított három évig is ezzel a vitaminnal.

Én például szedek még szelént, kalciumot, D-vitamint, E-vitamint is. C-vitaminból naponta minimum ötezer mg-ot, megfázásos, leterhelt vagy magasabb igénybevételt igénylő időszakban többet is, ennek a két-háromszorosát is beviszem. Egyébként minden reggel búzafüvet iszom a reggeli kávé helyett, és gomba kivonatokat is fogyasztok. Egyébként mindezeket le fogom írni egy másik postban, a szuperélelmiszerekkel együtt.

Ha kacérkodsz a gondolattal, de nem szántad még rá magad a változtatásra, akkor érdemes egy-egy napot beiktatni, amikor nem eszel mondjuk sem tejterméket, sem pedig húst. És, ha ehhez még a cukros, fehérlisztes péksüti vagy a kenyér is kimarad, akkor már tettél valamit, ami jó neked.

Tettél valamit magadért.

Minden fórumon ezt látod, ezt hallod, ezt olvasod.

Mindenhonnan a jobbnál jobb diétás, egészséges életre nevelő tanácsok harsognak. Mozogj rendszeresen, vegyél ilyen shake-et, olyan kiegészítőt, táplálkozz megfelelően, és tényleg nincs vége a tanácsoknak. Nagy részét érdemes is megfogadni, belőlük jó sokat magadévá tenni.

Előbb vagy utóbb úgyis megtalálod az önmagadhoz legközelebb álló receptet ahhoz az élethez, amiben jól érzed magad. Amiben a lehető leghosszabb ideig egészséges tudsz maradni, amiben szeretsz élni.

Nekem a vegánság adta meg ezt az érzést azzal, hogy mellette nem eszem a glutén tartalmú gabonát és a cukrot sem. Én ebben hiszek, és minden egyes nap megköszönöm, hogy felismertem, hogy megehetem és, hogy megtehetem.