Mára szinte lement a cseresznye szezonja, mégis csak most tűztem műsorra ezt az isteni sütit, amit bármilyen idénygyümölccsel elkészíthetsz, gyakorlatilag tényleg mindennel fantasztikus lesz. Azért imitt-amott még elcsípek néhány cseresznye árust, csodaszép, mélybordó cserkókkal, és közben naponta visszasírom a néhány héttel ezelőttöt, amikor degeszre zabáltuk magunkat “áltó helyünkben” a szomszéd kertben álló cseresznyefáról. Sacka (a mi Kati mamink nővére) és Lacka (Sacka férje), a fa tulajdonosai tuniiliik alig járnak le a nyaralóba, ezért felhatalmaztak minket a fa összes termésének a leszüretelésére. Ígyhát csaknem két hétig a legfőbb táplálékunk az “örökbe kapott cseresznye” volt. Sütöttem a pitéket, készítettem a szószokat, leveseket, magoztam Benjaminnak napi egy kilót, Bazsi csak úgy falta velünk együtt az édes, óriás, kukacos gyümölcsöket. Két hétig minden egyes, rajtunk lévő ruhadarab cserkófoltos volt.

Imádtunk átlógni, lehúzni egy-egy ágat, és addig tömni magunkba a cseresznyét, amíg piroslott. Az utána következő, és ilyen óriás mennyiségtől szinte kötelező “csodás” hascsikarás sem érdekelt egyikünket sem. 

Ettük, amíg belénk fért.

 

Egyik délután ezzel a morzsolgatós technikával (amennyiben hivatalosan létezik ilyen) készülő pitével leptem meg a srácokat. Osztatlan siker lett, és ezúton is beégett az íratlan szabályunk: a pite másnaposan az igazi!

Morzsás, vegán cseresznyés álom
Nyomtatás
Tészta
 1. 50 dkg liszt (én teljes kiörlésű búzaliszttel készítettem)
 2. 20 dkg eritritol
 3. 1 citrom leve és héja
 4. ½ csomag sütőpor
 5. 20 dkg vegán vaj
 6. csipet só
 7. 5 evőkanál szójatej
cserkót bekeverni, állni hagyni
 1. 80 dkg cseresznye (magozott tömeg)
 2. vanília rúd
 3. 1 evőkanál cukormentes vaníliás pudingpor
 4. fahéj
 5. szegfűszeg
töltelékbe
 1. 2 dl szójatej
 2. ½ csomag vaníliás, cukormentes pudingpor
 3. 1 evőkanál eritritol
 4. pici zöldbanánliszt (sűrítésre egyébként bármi mást használhatsz)
Utasítások
 1. Gyúrd össze a tésztát az alapanyagokból, és válaszd ketté úgy, hogy 2/3-a a tepsid aljába kerüljön. Jól nyomogasd bele a sütőpapírral kibélelt tepsibe és tedd be a forró sütődbe elősütni, kb 160-170 fokra éppen addig, amíg elkészíted a következőket (kb. 20 perc): Gyorsan magozd ki a cseresznyét, keverd össze a középső oszlop hozzávalóval, és hagyd picit állni. Főzd meg a vaníliás pudingot és keverd össze a cseresznyével. Amikor már látod a süti-alapodon a sütés áldásos hatásait, vedd ki, és egyengesd bele a tölteléket, majd morzsázd rá a maradék tésztát. Így süsd készre addig, amíg pici pírt nem kap a süteményed.
 2. Ha állhatatos vagy, nem égeti meg a nyelved a forró töltelék! Vigyázz! Eszméletlen finom!
Veganeeta https://veganeeta.com/