– pici gondolatébresztőnek… 

 

“I hope that in this year to come, you make mistakes. Because if you are making mistakes, then you are making new things, trying new things, learning, living, pushing yourself, changing yourself, changing your world. You’re doing things you’ve never done before, and more importantly, you’re doing something.” ~Neil Gaiman

 

In medias res (rengeteg gondolat után):
Szeretném megkérdezni Tőled, hogy ha valami újhoz fogunk, eddig ismeretlen vizekre evezve, kipróbálunk új dolgokat, ezáltal önmagunkat is próbára tesszük, esetleg közben változunk is, akkor mindaz, ami nem a terveink szerint alakul abban az újban, az vajon hibának nevezhető? Vagy csupán azt hívjuk a – bármilyen tevékenységünk közepette – hibának, aminek nem éppen jó hozadéka van? Azt hiszem, hogy akárhogyan is hívjuk ezeket a “ballépéseket”, egyetlen egy a lényeges és közös bennük: az, hogy mi követtük el, mi hajtottuk végre, általunk keletkeztek (az ebben a kontextusban mindegy, hogy közvetlenül, vagy közvetve), mindenképpen részesei vagyunk, és előidézői is a hiba létrejöttének.

Idézetünk kontextusában a hangsúly itt nem a hibán, a nem éppen jól elvégzett feladaton, vagy rosszul elsült történésen, próbálkozáson van, hanem azon, hogy MINEK A VÉGREHAJTÁSA KÖZBEN fordult elő.

Azt hiszem, hogy mindnyájunk életének természetes velejárója, hogy hibázunk. Ha az addig ismeretlen miatt, ha figyelmetlenségből, ha másoktól, ha magunktól, teljesen mindegy. Megtesszük, sokszor elismerjük, máskor hárítjuk, vagy magunkra vesszük, néhányszor tanulunk belőle, kevesebbszer a másokéból, többször a magunkéiból (sem). Sokszor keressük, másoknál azonnal megleljük, magunknál talán kevesebbszer találjuk. De képzed, ha jól figyelünk, talán jobb emberré is válhatunk általa.

Általuk is változunk. A hibáink is változtatnak minket. A hibáink változtatnak minket igazán.
Segítenek!

Uramisten, a hibák mennyi, de mennyi mindent segítenek megélni, túlélni, elfogadni, megtanulni, kinyitni, befogadni, szemet hunyni, elismerni…

Te mersz hibázni? El mered ismerni, ha valami nem úgy sül el, ahogyan szeretted volna?
Hogy állsz a hibáidhoz? És a másokéihoz?

Remélem hibázol idén. Mert, ha hibázol, akkor az azt jelnti, hogy új dolgokba fogsz, újakat próbálsz, tanulsz, élsz, törekszel, változol és változtatod a világod. Megteszed, mert még sosem tettél ilyet, és ami fontosabb, hogy teszel valamit.

Mi lenne, ha ma eggyel több hibánkat ismernénk el, mint tegnap? 😉 Vagy mit szólnál, ha ma tennéd meg az első lépést a legfőbb vágyad beteljesüléséhez? Mit szólnál, ha ma végre mernél belevágni úgy, hogy nem érdekel, ha hibázol majd?

 

(folytatom…)