Ígértem, kérted, leírtam, megosztom sok szeretettel Neked!

A szóban forgó “rendes” almáspitét az ovis gyertyagyújtásra sütöttem. Biztosra kellett mennem, nem ronthattam el, nem kísérletezhettem többször, volt egy “Benjaminalvásnyi” időm az elkészítésére, ezért egy jól bevált, ezer éves receptet vettem elő.

Azt hiszem, talán nagymamám linzer tészta receptje ez, bár az igazat megvallva olyan nagyon régen benne van a fejemben, hogy nem vennék rá mérget, hogy ezt a receptet Tőle tanultam. Az azonban egészen biztos, hogy a tésztagyúrást ő tanította meg nekem. Az is kitörölhetetlenül cseng a fülemben, amikor azt mondta, hogy a tészta csak akkor jó, ha már elválik az ujjaimtól. A maga édes tájszólásával, rekedt hangjával, meleg, szeretettől csengő szavaival mondta, tanította, mutatta nekem. Kislányként csak néztem, néztem, ahogy a dolgos kezeivel, repedezett bőrével, girbe-gurba ujjacskáival gyúrta a tésztát. Közben magyarázott és engedte, hogy én is belenyújjak. Hogy érezzem, hogyan kel életre a tészta a kezeink alatt. Olyan illatos volt, olyan friss és olyan finom! Kikeményített, mosószer illatú, ropogós, fehér, piros pöttyös kötényében, kis otthonkájában állt az asztal mellett, náluk a konyhában és a zománcos, lapos szélű, hófehér fazékban készítette elő a tésztát.

Akkor még Kása mami volt, mára időközben dédivé avanzsált, kettő dédunokával a szoknyája alatt. Imádjuk, és minden egyes nappal csak azt kívánjuk, hogy minél tovább tartsa meg a Jóisten közöttünk Őt egészségben! 

Szóval kakukktojásunknak szép almáspite fazona lett, imádták a kölykök is, a szülők is, osztatlan sikert aratott.

Ezt a hagyományos pitét elhoztam hát Neked, hátha élvezettel készíted és legalább ilyen élvezettel fogyasztják a vendégeid, családod is és nem csak karácsonykor.

Kezdjük hát a szent ünnep előtti hetet egy igazán ízletes, régimódi almáspitével úgy, ahogy nagyanyáink sütötték. Legyen Advent 4. vasárnapja fahéjas almáspite illatú.

Szeretettel!

KAKUKKTOJÁS, de almáspite
Nyomtatás
Hozzávalók
  1. 250 g liszt
  2. 15 dkg vaj
  3. 1 tojás
  4. cukor (én a kristálycikorból port csináltam)
  5. 1 csomag sütőpor
  6. pici só
  7. fahéj
  8. 1 kg alma
  9. 1 citrom
Így készítsd
  1. Mindenek előtt reszeld le az almát, hogy amíg elkészíted a tésztát, levet engedjen. Tegyél bele cukrot, citromot és fahéjat. Éppen annyit, amennyire szeretnéd, hogy édes legyen és fahéjas a tölteléked. Ha az alma megvan, állítsd össze a tésztát. Fogj egy keverőtálat, tedd rá a mérlegre és indulás: liszt, vaj (morzsolgatva), sütőpor, tojás, só, cukor, citrom reszelt héja, egyszóval minden menjen bele a tálba. Én az elején mindig fakanállal keverem, majd egy perc után váltok át a kezemre. Addig kell gyúrnod a tésztát, amíg el nem válik az ujjaidtól, majd félre kell tenned 20-30 percre (mindezt azért, hogy könnyebben tudd nyújtani). Ha letelik az idő, akkor vedd ketté a tésztád kétharmad-egyharmad arányban. Az egyharmadot tedd félre, és kezdj dolgozni a kétharmaddal. Nyújtsd ki, és tedd bele a kikent formádba. Egészen a szélek tetejéig fel kell érnie. A szélein kilógó darabkákat levágdoshatod, hogy szép legyen. Amint kibélelted a tepsidet a tésztával, mehet bele a kinyomkodott, beízesített alma. Amint a maradék tésztával berácsoztad a tetejét, előmelegítetted a sütőd kb 180 fokra, már mehet is be a melegbe, hogy ehetőre süsse magát körülbelül 25-30 perc alatt. Nézd, milyen szép lesz! ☺
Veganeeta https://veganeeta.com/

fwrv3711

duah9662