A Fővároson és egy “jó”, erős feketén túl

Minthogy egyre többször és egyre inkább odafigyelve kortyolom azt a bizonyos “feketét”, s mivel nem csupán az érzékeimet, de a lelkemet is kinyitottam erre a csodálatos italra, fedezem fel egyre másra azokat a fantasztikus, régiúj helyeket, – nevezzük őket kávézónak, kávéháznak -, ahol a kávé mellé valami plussz törődés is jár. Vannak azonban olyan, kávét is készítő “műhelyek” (a szóismétlés elkerülése miatt nem írtam kávéházat, vagy kávézót), ahol nem csupán a kávé elkészítésének módja ad többet, hanem maga a kávé is valami egészen más, mint amit eddig megszokhattunk. Hallottatok már az Umami Coffee Roastery-ről, vagy elmélkedtetek már azon, hogy mitől fekete a kávé, vagy hogy valójában feketének kell-e lennie? Nos, bármi is a válaszotok, mindenképpen érdemes elolvasnotok az alábbiakat. Ha kávémesterek vagytok, vagy hallottatok már ilyesfélét, azért, ha eddig még nem jutott el hozzátok, akkor meg azért. Egy biztos: ha nem szeretitek a kávét, az alábbi cikkben akkor is találtok majd kedvetekre valót.

 

Szekszárd, 2003.

“A város szinte remeg egy kávéházért. De nem kell már soká várnia, mert erre az évre változást ígérnek a csillagok.

Történni fog valami, ami alapjaiban változtatja meg a város társadalmi szokásait.”

2003 volt az az év, mikor a Keszthelyi család megnyitotta Szekszárd város új társadalmi színpadát, a hangulatos baráti beszélgetések, finom illatok, ízes sütemények házát, egy hamisítatlan, valódi, klasszikus stílusú kávéházat, ahol nem csak a “napi feketét” tudja felhörpinteni a Tisztelt Nagyérdemű, hanem választhat hozzá ropogós sósat, omlós édeset, hideg frisset, vagy éppen egészséges laktatót is. Azokban az időkben, amikor még nem dívott ennyire a kávékultúra, amikor az ember nyugodt szívvel rágyújthatott a cigarettájára is a kávéja mellé, amikor nem csupán a magunkét, de a füstöt is fújhattuk épületen belül az élénkítő italunk társaságában, bizony óriási igény mutatkozott valami újra, éppen egy ilyen kávéházra ebben a városban is.

Szekszárd, 2017.

Ma pedig, a csaknem 15 év távlatára visszatekintve a Közönség ismét valami mást, valami újszerűt kíván. Miután megszerette a hely klasszikus vonalvezetését, az ott dolgozó személyeket, akik minden áldott nap, pontosan tudják, mit ért aznap is a “szokásos” alatt, azért mégis ahítozik valamire, amivel még ennél is többet kaphat. És nem csak Ő áhítozik. A vendéglátó is egyre csak azon morfondírozik, mivel adhatna ma is, holnap is egy picit többet.

Nos, ezt az igényt ismerte fel ismét a Keszthelyi család, és hívott az üzletébe egy olyan személyt, aki nem csupán minden titkok tudója, ha a kávéról van szó, hanem akinek a neve hallatán egyre többen bólogatunk elismerően, akinek a kávé olyasféle eufórikus állapotot okoz, amely nem írható le más szóval érzékletesebben, mint azzal, hogy szenvedély.

Hegedűs László barista szenvedélyesen rajong a hivatásáért, amely rajongás és amely érzés tökéletesen tükröződik szakmaiságán, mozdulatain. Árad a lényéből valamiféle olyan elhivatottság a kávét körül lengő misztérium és – egyre inkább – tudomány iránt, amely predesztinálja az általa képviselt első osztályú minőséget. Nem csupán kávémesteri kiválóság ő, hanem kávépörkölőjében, az Umami Coffee Roastery-ben megtestesíti a kávé pörkölésének forradalmi újításait is.

Bizton állíthatom, hogy a nagyhírű szekszárdi Belvárosi Kávéház méltó társra lelt a személyében, aki napról napra, kávéról kávéra tud nem csupán újat mutatni, hanem tudja mindig, kortyról kortyra élvezettel megtölteni az oda látogató csészéjét és lelkét is.

Ha nem szereted a kávét, azért, ha pedig szereted, azért kötelező benézni ide. Garantálom, hogy új élményekkel gazdagodsz majd 2017-ben és az után is a szekszárdi Belvárosi Kávéház falai között!