Az első veganeetás nyereményjáték öt nyertese közül elsőként szeretnék bemutatni neked egy igazán nem mindennapi nőt. Egy olyan háromgyermekes édesanyát, akivel – habár eddigi életünk során – még sosem találkoztunk személyesen, mégis úgy érzem, hogy így, ismeretlen ismerősként ugyan, de valahonnan, réges-régről valami különös kapcsolat van közöttünk. Hmm, érdekes dolog ez, legfőképpen azért, mert mindezt a vegánságunk adta nekünk. 

A játék során rengeteg, jobbnál jobb receptet kaptam Hajnitól.

Hajni egy öt fős háztartást vezet, leginkább vegán kajákat főz, de alapvetően készít húsos ételeket is, hiszen a családja többi tagja mindenevő. Gyerekei mindhárman imádják a vegán kosztot, a 9 éves nagyfia, 7 éves nagylánya és a 2,5 éves picifia is.

Nagyon közel áll hozzám életfelfogása, szeretem, hogy vállalja múltbéli útkeresését, önmagát, vannak elvei és különösen tisztelem azért, ahogyan a gyermekeit neveli. Mivel az egész családjuk muszlim, ezért az életük szerves része az iszlám. Azt mondja, hogy az iszlám tanításai, ideológiája a mindennapjaik szerves része, és nem csupán az ő és török származású férje számára, hanem a gyermekeik számára is sokat jelent az ehhez a valláshoz való tartozás. Alapvetően szabad felfogású embernek tartja magát, éppen ezért számára az iszlám nem csupán a vallást, hanem a korlátokat, a határokat, a “rövid pórázt” is jelenti. Jelenti azt a rendszert, amin belül számukra az élet élhetőbbé, biztonságosabbá, erkölcsössé, boldogabbá válik. Imádtam olvasni a sorait, amikor a hitvallásáról, a hitéről, az iszlámról írt nekem. Olyan igazi volt, olyan szabad, és valóságos is. Egy szabad, boldog és kiegyensúlyozott nő ő, aki olyan, mint bármelyikünk. Tökéletesen elégedett az életével, a sorsával, a választásával. A vallásában pedig megtalálta mindazt, ami átsegíti őt a mindennapokon.

Megkérdeztem Tőle, hogy milyen ma, Magyarországon felvállaltan muszlimként élni. A válasza elkeserített, szomorúvá tette a lelkem. Azt mondta, hogy ma muszlimként élni nagyon-nagyon nehéz, nehezebb, mint évekkel ezelőtt volt. Ők egy összetartó közösség, ugyanolyan emberek ők, mint mi magunk, kisebbségben csupán a vallási nézeteik miatt vannak.

Elégedettségét a kívülállók számára hitvallása tükrözi leginkább:

Nincs semmim, amit valaha akartam. Megvan mindenem, ami kell. Az kell, ami van.

Hajni egyik receptje egy indiai étel volt, aminek már a leírásától is beindultak az ízlelőbimbóim, és hát az elkészült étel nem hazudtolta meg önmagát. Imádtam! Utólag azt sajnáltam, hogy csak két adagot készítettem belőle. 

Fogadd szeretettel Hajni isteni receptjét, általam elkészítve.

Pudla, indiai krémes padlizsán, avokádó krém
Nyomtatás
Hozzávalók, két személyre
Pudla
 1. 120 g csicseriborsó liszt
 2. 250 g víz
 3. kurkuma
 4. curry
 5. tarkabors
 6. fokhagyma
Sült padlizsán
 1. Egy hatalmas padlizsán felét használtam
 2. 1 db vöröshagyma
 3. bors
 4. fokhagyma
 5. kókuszkrém (2-3-4 evőkanál, ahogy szeretnéd)
 6. fűszerek, hogy indiai ízű legyen (pl.: római kömény, curry, fokhagyma, gyömbér…)
Utasítások
 1. Indiai csicseriborsó lisztből készült lepénykenyér, pudla: A csicseriborsó lisztet és a vizet összekevered, állni hagyod, hogy a liszt elérje vizzel átitatott állagát. Miközben “elegyülnek”, beleteszed a fűszereket (kurkuma, só, római kömény). Kétféle sütési módja lehet a lepénykenyérnek. Az egyik, hogy forró kókuszolajon megsütöd a serpenyőben, a másik, hogy sütőpapíron a minimum 200 fokos sütőben várod, hogy elkészüljön. Én kipróbáltam mindkettőt, szuperül sikerült mindkét változata.
 2. Indiai krémes padlizsán: A padlizsánt hagymával pirítottam kókuszolajon, megsütöttem, befűszereztem, és amikor már majdnem elkészült, tettem hozzá 2-3 kanál kókuszkrémet. Bársonyosan selymes íze lett tőle, és szuperül harmonizált a lepénykenyérrel (egyébként hasonlóan készítettem korábban én is a sült padlizsánt, mint Hajni).
 3. Avokádó krém: https://veganeeta.com/parasztvacsora-veganeknal/ - itt is találsz, de igazából annyi félét készítettem már, és szerintem te is, hogy nem lesz nehéz kitalálnod, melyik változatot szeretnéd ☺ Annyit mondanék, hogy szerintem ide nagyon illik az újhagymás, lime-os, paradicsomos változat! ☺
Veganeeta https://veganeeta.com/