Ott volt az a tök már vagy egy hete a pluton… Esküszöm, hogy minden nap elterveztem, hogy készítek belőle valamit, de az éjszakázás és hajnali kelés nem engedte a “nagy” főzéseket azon a héten. Egészen addig, amíg Benjaminunk le nem betegedett, és otthonmaradásra kényszerültem. A kezdeti pánikon, a “mindencsúsznifogmostmilesz” érzésén hamar túlestem, és belevetettem magam a gyerekgyógyításba. A péntek közeledtével a kicsi jól lett, Bazsikának pedig síszünete volt. Hármasban a fiúkkal móka, kacagás, fegyelmezés, hiszti, kiakadás, simi, szeretgetés, cukiskodás, játék az egész nap. Eldöntöttem hát, miközben már egy ideje ment a legó, hogy gyorsan összedobom azt a tököt. Aznap este pompás vacsink lett a spontán krokettekből, egy isteni borsófőzelékkel körítve.

A recepttel bajban vagyok, mert nem mértem, nem írtam le, de szerintem érteni fogod (ha mégsem, írj és begyúrjuk együtt):

Spontán sütőtök krokett
Nyomtatás
Hozzávalók
 1. egy jó nagy sütnivaló tök
 2. 2 nagy fej lilahagyma
 3. zsemlemorzsa
 4. liszt(ek) (én fehérlisztet és teljes kiörlésűt használtam, nagyjából egyharmad kétharmad arányban)
 5. szerecsendió
 6. curry
 7. bors
 8. friss koriander észrevétlenre vágva
Utasítások
 1. Miután a tököt és a hagymát megsütöttem (curryvel), kikapartam a belsejét és befűszereztem, gyorsan kitaláltam, hogy krokett lesz belőle, ezért picit megturmiztam, hogy a lisztet könnyebb legyen beleszitálni. Levettem a gyűrűmet, és az egyik kezemmel dagasztottam, a másikkal lisztet szórtam. Még ugyan tapadt az ujjamhoz, de megálltam a szórással, tettem bele két marék zsemlemorzsát, összegyúrtam és állni hagytam.
 2. Elpakoltam, kókuszolajat hevítettem, majd két kanállal formáztam a masszát, kvázi szaggattam a galuskákat, meghengergettem zsemlemorzsában, majd forró kókuszolajfürdőben pirosra sütöttem.
 3. Imádtuk, imádnád!
Veganeeta https://veganeeta.com/