Egy egészen elképesztően egyszerű és egészséges étel, a háziasszonyok álma, mert nemcsak szép, de gyorsan el is készíthető.

Ehhez a változathoz “sok” alapanyag szükséges, de ha kihagyod vagy helyettesíted bármelyiket, ugyanolyan finom lesz, ne aggódj!

Én már rengeteg és annál is több hozzávalóval készítettem töltött cukkinit. Mindannyiszor isteni lett! Most megmutatom Neked a legutóbbit, amit a pesti kirándulós hétvégéből hazatérve dobtam össze úgy, hogy semmi kedvem nem volt főzni, mégis mindenkinek a kedvére tettem. Így a magaméra is.

Az ételt úgy “vizsgáld” a fotókon, hogy azt ma, a recept megjelenésének napján fényképeztem, másnaposan (azaz az étel volt másnapos). Tegnap semmi időm nem volt fotózni, még inkább kevesebb volt megenni, így ma délben (Benjamin alvása közben) vetem papírra e sorokat, illetve fotóztam le az ételt. Szóval egy éjszaka pihenés után ebédeltem meg ezt a kaját, és uhh! Szerintem így még jobb volt, mint amilyen jó tegnap lehetett. 🙂 

Tegnap vasárnap volt. Egy több szempontból is rendhagyó vasárnap. Képzeljétek, hogy hagytak a kölykök főzni. Bár őszintén mondom, egyáltalán nem fűlött hozzá a fogam, mégis varázsolnom kellett. Meghát pont kapóra is jött, hiszen átjött Csongi, Bazsi barátja, így a három fiú olyan “észrevétlenül” eljátszott egymással, hogy magától adódott a programom: Anya, főznöd kell!!

Csípem a Csongit. Tudod, amikor Almádiba költöztünk, volt néhány titkos félelmem. Az egyik legfőbb, hogy Bazsinak nehézségei lesznek a beilleszkedéssel. Láttam, tudtam, hogy az ovi, ahová járni fog, nagyszerű, megismerkedtem az óvó nénikkel, akik páratlanok, mégis voltak aggályaim. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy valamiért, még titkosabban abban bíztam, vagyis inkább azt éreztem, hogy Bazsi meg fog lepni minket. Mondtam is a férjemnek, hogy – habár tartok attól, hogy lesznek nehézségek -, mégis a legbelsőbb hangom az ellenkezőjét súgja. Azt, hogy minden könnyen megy majd. És minden így lett igaz.

Mondanom sem kell, az anyai ösztönök – sokszor legyenek akármilyen halkak, és próbálja őket elnyomni akármilyen hangos károgás -, mindig bejönnek. Bazsi észrevétlenül (ni-ni, ezt a szót ma már másodszor írom le) egyik napról a másikra szokott be az új közösségbe, lett új barátja, a Csongi, és lett szerelmes is. 😉

Anyai szívem megnyugvásra lelt, amikor Balázzsal már az első ovis napokon is jókedvűen sétáltunk az új intézménybe.

No, azért halkan megjegyzem, hogy a nulladik héten, ami még nem számított hivatalosan tanévnek, minden áldott nap Budapestről (az volt az utolsó hetünk a fővárosban) Benjaminnal és Balázzsal hármasban az új óvodában töltöttük a délelőttöket. Ismerkedtünk a környezettel, az ovis társakkal (nagy részük már ekkor járt), az óvó nénikkel. Úgy éreztem, hogy ez a hét jelentősen hozzáadott ahhoz, hogy minden könnyen menjen. Egyébiránt fantasztikus volt látni az én két szemem fényét, ahogyan együtt is és külön-külön is bontogatják a szárnyacsáikat. Benjamin akkor még a maga másfél évével, vendégként, szinte kisbabaként a “nagyok” között, Bazsi pedig a maga hihetetlenül bölcs, anyás, visszafogott, ám láthatóan nagyfiús valójában. A sok-sok közös dologban a legfőbb az volt (az a mai napig is), hogy hol az egyikük, hol a másikuk szaladt hozzám ölelkezni, anyácskázni, ha kicsit hátrálni vagy észrevétlennek maradni próbáltam. Nos, az észrevétlenség azon a héten (hál Istennek?) nem sikerült. Imádom, hogy imádjuk egymást! Imádom, hogy úgy kellünk egymásnak, mint egy korty víz. Imádok édesanya lenni! Minden egyes pillanatban, még akkor is, amikor legszívesebben egy másodpercre kiszaladnék a világból. 😉

Szóval a szóban forgó vasárnapon Gerim dolgozott, ezért őt nélkülöznünk kellett néhány órára, hisz az év végi hajtás őt sem kíméli. Ilyenkor mindig azzal vígasztalom magam, hogy mindezt értünk csinálja és milyen nagyon jó lesz, amikor hazajön majd, és együtt leszünk. És így is van ám ez! Olyan nagyon szoktam várni! Minden egyes napon! És amikor hazajön, hát akkor vagyunk teljesek. 🙂

Szóval a fiúk ebédje/vacsija után elkészítettem a magamét is, de mivel a hétvégém nem múlott el bűntelenül (Ivett anyujának tiramisuját “kellett” megkóstolnom), a gyomrom nem volt túl komfortos állapotában, ezért későbbre időzítettem a vasárnapi főztöm elfogyasztását.

Nézzétek csak, hogyan készítettem: 

Töltött cukkini No. 100
Nyomtatás
Hozzávalók tehát két személyre
 1. 2 db cukkini
 2. fél lilahagyma
 3. egy babaökölnyi zeller
 4. egy marék zöldbab
 5. 20 dkg kelbimbó
 6. 1 db közepes répa
 7. 1,5-2 dl cocomas
 8. 3 evőkanál csicseriborsó (konzervet használtam, így most gyorsabb volt)
 9. curry
 10. egészséges vegeta
 11. eritritol
Utasítások
 1. A cukkini végeit levágtam, majd kivájtam a közepét. A kelbimbót, zöldbabot előkészítettem, a lila hagymát, a répát és a zellert felvágtam, a csicseri borsót kikészítettem. A kókuszolajat felhevítettem, és az összes összevágott alapanyagot, beleértve a cukkini kivágott belsejét is, kiegészítve a csicseriborsóval beletettem a serpenyőbe sülni. Amíg hevült a sok zöldség, az érzékeimre hagyatkoztam, és fogtam meg a curryt, az egészséges vegetát, a fokhagymát, az eritritolt (nekem a curryhez mindig kell valami édes), és befűszereztem a serpenyőm tartalmát. Amikor már majdnem elérték a kívánt állapotot (alább leírom), öntöttem rá 1,5-2 deci cocomast is (készítettem korábban zsíros kókusztejjel is, nagyon jó vele). A kívánt állapot a körülbelül 70%-os készültség, hisz még a sütőbe is be kell tenned! A “kész” zöldégeket bele kell kanalaznod a cukkinibe, betenned a 160 fokos sütőbe és maximum 20-25 perc alatt készre sütni őket! ☺ Készítheted vegán sajttal a tetején (mondjuk azzal annyira nem szerettem a vegán sajt miatt).
 2. Miután készen van, csak akkor tegyél rá sót! A zöldségekből maradni fog, én kölessel ettem meg őket ma vacsorára. De akár beleteheted egy másik cukkinibe is, és viheted holnap dolgozni vagy voila, kétszemélyes vacsit készítettél. 😉
 3. A salim hozzá egy egyszerű rukkola saláta volt, oliva olajjal, valami ropogós maggal (mogyoró, kesudió), szárított paradicsommal, olivabgyóval és sóval.
Veganeeta https://veganeeta.com/

trlj2878

owny9207

 

 
ejfr9447