2017. 

Nyár lett! Napközben izzadunk a melegtől, este és hajnalban pedig szellőztetnünk kell a friss levegőért!

Vallomás következik: tudod rólam, hogy szeretek én minden évszakot! Viselem a hideget, tűröm a forróságot, de a legideálisabb számomra mégis az a 20-25 fokos levegő, ahol még komfortosan érzem magam ruhában is, jó meleg a levegő, ugyanakkor mindenféle szélsőségtől mentesen lehet “létezni”. Be kell vallanom neked, hogy strandra is csak a gyerekeim miatt megyek. Nekem a Balaton-part igazi kincsei a nagy séták, a jóízű beszélgetések, a játszótér, a srácokkal való szabad időtöltés, a “csak úgy ücsörgés”.

A strand egészen más tészta.

Több, mint egy évtizede a napozás, mint olyan, számomra megszűnt létezni. Húszas éveim elején a nyaralás egyet jelentett a töménytelen mennyiségű napfürdőzéssel. Mára ez egészen megváltozott. Olyannyira, hogy a strandra tényleg csak a srácok miatt megyek, de akkor (majdnem naponta) belecsapunk a lecsóba (és a forróság ellenére a hideg ráz, ha a napozásra gondolok). Ha az almádi strandon jártok és a homokos partszakaszon szétnéztek, akkor én leszek az az anyuka, aki nyakig homokosan homokvárat épít, alagutat fúr, totális átéléssel brümmög, lapátol, gereblyéz, vagy éppen elszántan halad a “Balaton közepe” felé, az oldalán két, viháncoló szalmakalapossal…

Emiatt a két, édes, mosolygós boldogsággombóc miatt békültem meg újra a nyárral… ezt is köszönöm nekik!

Ez a recept is, mint a legtöbb, ad hoc gondolatból született, a hűtő éppen aktuális tartalmának felhasználásával. Mert a spontaneitás “ébren tart”, főleg, ha a főzésről van szó! Ezt a könnyű, nyári, természetesen vegán ételt kizárólag magamnak készítettem, mert tudtam, hogy ezt a fiúk még csak meg sem kóstolják majd.

Gyors volt, egyszerű volt, vegán volt, finom volt és mind meg is ettem. Tehát, csak volt! 

 

 

Cukkini pizza, többek között spárgával
Nyomtatás
Hozzávalók
 1. 1 db kisebb cukkini
 2. 2 ek tökmagliszt (a lisztek hozzáadásánál az a lényeg, hogy hasonló tulajdonságúakat kombinálj, így ha például kölesliszted van otthon, azt is tehetsz bele, ha gesztenye liszttel szeretnéd, hát tedd, de jó a burgonya liszt is hozzá)
 3. 2 ek zöldbanán liszt
 4. 1 ek cocomas (vagy sűrű kókusztej, vagy picike víz)
 5. fokhagyma
 6. néhány csepp agave vagy rizsszirup (csak úgy)
Tetejére
 1. Paradicsomos pesztó
 2. Ajvár
 3. Brokkoli
 4. Spárga
 5. Paradicsom
 6. Vegán sajt (én ezt kihagytam)
Utasítások
 1. Fogj egy cukkinit és reszeld le! Keverj bele mindent a leírtakból, tedd a tepsibe egy sütőpapírra és “kapasd meg” néhány percig a forró, 170-180 fokos sütőben, hogy a teteje picit egységesebb, homogénebb legyen és rá tudd kenni, amit szeretnél.
 2. Szóval, miután már nem ragadt oda a kezemhez a “pizzatészta”, kentem rá paradicsomos pesztót, ajvárt, csipegettem a tetejére pici brokkolit, spárgát és szeleteltem rá paradicsomot is. Az egészet betettem a sütőbe és egy nagyon harmónikus ízű, egyszerű, a pesztótól éppen ici-picit pikáns ételt kaptam.
 3. Elkészítettem már egyébként úgy is, hogy a feltétet serpenyőben megsütöttem. Az így nézett ki: hagymát zsiradékon megfuttattam, rádobáltam a bazsalikomos paradicsomcikkeket, jól megpirítottam, fűszereztem fokhagymával, sóval, borssal, néhány kanál paradicsom lével, olajos, aszalt paradicsommal dúsítottam és vegán sajtot szórtam a tetejére. Ezt tettem vissza a sütőbe úgy 15 percre. Háth, mondanom sem kell, hogy isteni lett!
Veganeeta https://veganeeta.com/