Tudod, hogy nem könnyű nekem a szójáról beszélni. Már egyszer kiveséztük a “szójatémát”, ezért most nem szeretnék mélyebb fejtegetésekbe bocsátkozni, csupán elmondani, hogy a közelmúltban rávettem magam a tofu készítésére. Aminek egyébként az eredményét láthattad is múlt héten a közösségi oldalon. Most pedig mutatom az egyáltalán nem bonyolult receptet, ami nem mellesleg elég jól is sikerült.

Az úgy volt, hogy Gerivel kettesben maradtunk egyik nap arra az időre, amikor Benjamin a délutániját aludta. Bazsi oviban múlatta az időt, mi meg eszméletlen boldogok voltunk, hogy felszabadult két óra, amikor is (végre nem éjszaka) tudjuk csinálni a dolgunkat. Boldog nap volt, mert az én édes férjem éppen itthon dolgozott (imádom az “ittondolgozós” napjait, mert habár olyankor nem nagyon lehet hozzászólni, de bele-bele tudok szagolni a nyakába, lopni tudok néhány puszi-simi kombót, látom az arcán a reakciót, ha küldök neki egy szivecskét viberen) és azok a napok akkor egészen másként telnek, mint amikor egész nap mondjuk úton van, vagy egészen egyszerűen nem itthon dolgozik.

És mert az én kezem-lábam is jár ám egész nap, mint a motolla, – hisz minden egyes perc szigorú időbeosztással kattan át a következőbe -, amint elaludt Beni, nekiláttam a főzésnek.

Képzeld el, hogy mostanában, amikor nincs gyermektársaságom a konyhában, van úgy, hogy bekapcsolok valami zenét, vagy riportot, hogy meghallgassam. Korábban inkább csendben főztem, most viszont egyre többször kattintok zenét vagy beszélgetős műsort a fülemre.

Azon a napon szintén egy Elviszlek magammal részt sikerült meghallgatnom, amíg a tofus, édesburgonyás, spenótos kitalációm realitássá változott. (Azér’ csak egyet, mer’ közben írok, fotózok, sistereg, felcsap a gőz, megégetem a kezem stb… tudod, néha meg kell állítanom.) Annyira szoktunk röhögni, amikor épp eldobom a fedőt, mert megégette a másik alkarom, félig halkan mondok egy “imát” és Geri csak annyit kérdez: Menjek édesem? 😀

“Tofudebüt”
Nyomtatás
Tofuhoz
 1. 300 g tofu
 2. kókuszolaj
Fűszerek a tofuhoz
 1. 1. kurkuma
 2. 2. bors
 3. 3. koriander
 4. 4. fokhagyma
 5. 5. kömény
 6. 6. gyömbér
 7. 7. szegfűszeg
 8. 8. só
 9. 9. fokhagyma
 10. 1 db fehérhagyma
Édesburgonyához
 1. 2 nagy édesburgonya
 2. olivaolaj
 3. pici víz
Spenóthoz
 1. 400 g leveles spenót fagyasztva
 2. 1-1,5 dl cocomas vagy ugyanennyi kókusztej a zsíros fajtából (Aldis, fémdobozos)
 3. bors
 4. egészséges zöld fűszerkeverék (a nátrium-glutamát - és sómentes verziót használom)
 5. eritritol (egy picit a spenóthoz szoktam adni)
 6. citrom (opcionális, ha szereted kiemelni a spenót ízét, akkor az az eritritol-citrom ízesítéssel menni fog, és nem mellesleg frissességet is kölcsönöz neki)
 7. pici bors
 8. friss fokhagyma (az ő Istene)
Utasítások
 1. Szóval mindenek előtt a jól megszokott módon megmostam, félbevágtam az édesburgonyákat, meglocsoltam pici vízzel, olivaolajjal, majd betettem a 180 fokra melegedni őket. Amíg sültek, elkészítettem a spenótot és a tofut. Az egyik serpenyőben kókuszolajon lepirítottam (néhány pillanatig csupán) a spenótot, hozzátettem a kókusztejet, a fűszereket (jó sok fokhagymát használtam) és nem tettem hozzá lisztet! Nem szokásom, hiszen ha nem hígítom túl (vízzel vagy kókusztejjel), jó sűrű és ízes marad. Miközben a spenótot készítette a főzőlap, kis kockákra vágtam a tofut, és miután a lilahagyma megüvegesedett, rádobtam pirítani a szabályos tofukockákat. Kurkumás, borsos, korianderes, fokhagymás, köményes, gyömbéres, szegfűszeges ízeket szerettem volna érezni, ezért nem sajnáltam a fűszereket róla. Egyébként is jól tudod, hogy a tofut kicsit “túl kell fűszerezni”, hogy legyen íze. Picit indiaias ízvilág kerekedett, ez is volt a célom.
 2. Geri kicsit aggódott, hogy hogyan jön majd össze az indiai ízű tofu, a spenóttal meg az édesburgonyával, de a végeredmény engem igazolt. Hát nagyon is jól megvoltak egymással. 😉 Tehát a tofut megsütöttem serpenyőben úgy, hogy kapjon egy kis színt is.
 3. Az édesburgonyákat sütés után megsóztam (kellett nekik 40 perc odabent), ráhalmoztam a tofut meg a spenótot és mind megettük.
Veganeeta https://veganeeta.com/