Amikor ragadozók között élsz, egyszem vegánként (nah jó, Beni talán csábítható lesz), bizony néha kell az a bizonyos mindenkor bevethető étel, amitől ragadozó ide, vegán oda, mind, egytől egyig eldobja az agyát, és ami a legfontosabb: jól is lakik. Így született meg a lencsés, édesburgonyás pöri, gyakorlatilag bármivel. Rizzsel az egyik bagázsnak, kölessel a másiknak. És persze elmaradhatatlan hozzá dédikénk koviubija, és őszibarack befőttje.

Annyira ettük, hogy meglepődtünk, amikor elfogyott az edényből.

Tudod, az a helyzet, hogy annyira igyekszem. Igyekszem mindig, mindenkinek a kedvére tenni, hogy senki ne szenvedjen hiányt például kaja-ügyben. Állandóan főzök. Az a szerencse, hogy annyira imádok a konyhában sündörögni, hogy ez szinte fel sem tűnik. Akkor látványos kissé, amikor szendvics-saláta a vacsora és épp nem volt időm főzni semmit. Nemhogy fotózni…??? Ccc…! Ugyan!

Egyébként néha rendkívül elégedetlen vagyok a teljesítményemmel. Hogy részletesen kifejtsem Neked, az elégedetlenségem abban ölt testet, hogy a fotók nem úgy sikerülnek, nem tudok megfelelő számú ételt prezentálni, illetve annyi kis történet van a fejemben (meg kaja), hogynem tudok elég időt kiszorítani a főzésre és írásra.

Az éjjeli főzés szuper, de mivel nincs műtermem (egyelőre), nem tudok esti lámpafénynél olyan képeket készíteni, amilyeneket szeretnék (persze most a fényre fogom, valójában azt gondolom, hogy, de jó is lenne megtanulni rendesen fotózni).

Egy szó, mint száz, meg kell kérdeznem: Neked is vannak olyan napjaid, hogy nem kifejezetten vagy elégedett a magaddal? 🙂 

Nah, nekem ez egy ilyen nap volt.

De legalább jót játszottam a kölykökkel az udvaron! És! Képzeljétek, a teraszon vacsiztunk! Tizenhárom fok volt ugyan, de mi kihasználtuk az utolsó délutáni napocskát és megettük az idei első teraszos vacsit. 🙂 

A vegán pörköltről csak annyit, hogy szerintem nálad is éppen olyan jolly joker étel lesz, mint náluk.

Pörkölt, nem csak vegánoknak!
Nyomtatás
Hozzávalók
 1. 2 nagy édesburgonya
 2. 2 hagyma (én egy fehéret és egy vöröset használtam)
 3. kókuszolaj
 4. 1 csésze vöröslencse (kb 2,5 dl-es volt a bögre)
 5. pirospaprika
 6. bors
 7. 1,5 dl paradicsompüré, vagy paradicsomlé
 8. 2 evőkanál kókusztej
 9. köret: köles, rizs, quinoa, vagy amit szeretnél
Utasítások
 1. Én úgy készítettem, hogy a vörös és a fehér hagymát megpirítottam egy kevés kókuszolajon. Rádobtam a kockákra vágott édesburgonyát, az előzőleg 30 percre beáztatott vöröslencsét, és az őrölt pirospaprikát. Kevergettem, megforgattam, pirítgattam, és közben nagyon vigyáztam, nehogy leégjen a paprika. A nagy pirítgatás közepette locsoltam rá némi paradicsomlevet, tettem rá borsot, sót, fokhagymát, és amikor már kicsit sűrű lett, vizet is kapott. Éppen annyi főzés kell neki, mint amennyi idő a rizsnek/kölesnek, vagy annak a köretnek szükséges, amit hozzá szeretnél enni.
 2. Amikor a pörkölted már majdnem készen van, kérlek, hogy tegyél rá kókusztejet, hogy még krémesebb legyen. Ilyenkor már ne nagyon kavargasd, mert a kész étel összetörhet a fakanáltól. Bár, őszintén szólva, az élvezeti értékéből mit sem von le!
Veganeeta https://veganeeta.com/