Szeretem az életünket! Imádom minden egyes napját! Képzeld, még azon a napon is tudok örülni, amikor épp kilátástalannak tűnik, hogy elintézzem mindazt, amit elterveztem. Hogy ez miért van így?

Azért, mert habár az idő sosem lassul le, és olyan sem volt még, hogy hirtelen jött a felmentősereg, aki megoldott mindent helyettem, mégis a nap végére mindig minden kialakul. Valahogyan sikerül mindent elintéznem, megcsinálnom, elvégeznem.

Sokszor kérdezted már, hogy hogyan fér bele ennyi minden egyetlen napomba. Hogyan tudok lavírozni, segítség nélkül a hétköznapjaimban úgy, hogy Benjamin gyakorlatilag non stop velem van, Bazsit három körül elhozom az oviból, és a délutánom az övék. Indítom a kis vállalkozásom, írom a blogom, minden nap van főtt étel az asztalon, és még az egyéb háztartási és ház körüli munkákban sem kérek segítséget. Plussz, képzeld, van énidőm is!

Az egyéb, ad hoc teendőimről most inkább ne beszéljünk.

Azt gondolom, hogy ezek a dolgok a megfelelő időbeosztással bármelyikünk számára kivitelezhetőek. És szerintem az édesanyák többsége csaknem ugyanezt viszi véghez nap, mint nap, hétről hétre, hónapról hónapra úgy, hogy tudatában sincs, sem vagyunk annak, hogy mit is csinálunk valójában. Sodornak a hétköznapok, visznek az órák, a percek, eltelnek az éjszakák, miközben próbálunk tudatosan jelen lenni minden egyes megélt percünkben.

És talán most mondtam ki a kulcsszót; a tudatosságot. Tudod, hogy egyetlen elvesztegetett percem sincs? (Persze, hogy tudod, hisz Te hasonlóan éled a mindennapjaid.)

Ha valamiért mégis megcsúszom a napommal, azonnali újratervezéssel általában sikerül behozni, egyenesbe igazítani mindent. Szerencsés vagyok, mert kisvárosban élhetünk, szerencsés vagyok, mert a boldog, kiegyensúlyozott lét hozzásegít engem mindenhez, erőt ad bármilyen tevékenységemhez, minden egyes napomhoz.

Olyan, mintha mindig kevés időm lenne, miközben valahogyan végül mindig elegendő.  Tudod, nálunk minden egyes perc tele van tartalommal. 😀 Az adott pilanatban általában már pontosan tudom, hogy mi történik majd a következőben.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a spontaneitás hiányzik az életünkből, sőt! Képesek vagyunk napokat így vezényelni, miközben mégis mindenre marad elegendő kapacitásunk. Oké, tény, hogy sosem alusszuk túl magunkat! 

Imádom, hogy tipikusan az a család vagyunk, akik nem csupán benne vagyunk a saját pillanatainkban, hanem tudatosan táplálkozni is képesek vagyunk minden egyes megélt percből.

Sokat tanultunk már. Tanított minket az élet, tanítottak minket mások is, folyamatosan tanítanak minket a gyerekek és segítünk egymásnak is.

Vannak olyan napjaink, amik picit nehezebbek, amikor például Geri pattanásig feszült a munkája miatt. Ilyenkor nekem kell toleránsnak lennem, csendben simogatnom a lelkét, észrevétlenül egész nap támogatni őt, hogy este, amikor eltelik a nap, minden egyenesbe jöjjön. Együtt, mindig minden jó és megoldódik.

Amikor nekem van erre szükségem, akkor pedig ő támogat, ő simogat, ő a türelmes. Olyan jól van ez így!

Szeretem a napjainkat, mindennel együtt szeretem őket!

Rengeteget segíthetsz magadon, ha megtanulod élvezni az életed minden egyes percét, ha megtanulod a hálát és a szeretet energiát úgy hasznosítani, hogy megédesítse a pillanatot, hogy belengje az egész életed. Szeretettel átszőve gondolkodni, derűvel a szívedben létezni, önmagad optimizmussal megfertőzni megkönnyíti a létezésed.

Meg tudod tanulni, mint ahogyan a nehézségeket is meg tudod tanulni leküzdeni, kezelni, vagy akár a nehézségekkel teli órákban, napokban létezni.

Ha szeretnéd, szívesen segítek, bár szerintem Te, aki olvasol engem, pontosan tudod már a receptjét ennek is. Pontosan tudod, hogy minden csak benned dől el, és azzal is tisztában vagy, hogy a segítség, ha sokszor kívülről is érkezik, mégis belőled fakad.

***

(Képzeld, részt vettem egy programon néhány héttel ezelőtt. A számomra rendkívül kedves és nagyra becsült Törköly Erika is az előadók között volt. Az énmárka kialakítása és az énidő volt a téma. Azért mentem el, hogy kimozduljak, picit magammal foglalkozzak. Igazság szerint egy szuper énidős tevékenységnek kínálkozott. Az nyilvánvaló volt számomra, hogy Erikával nagyon hasonló az életfelfogásunk, voltak hasonlatos szakaszok is az életünk bizonyos részeiben. És, minthogy éppen a saját énmárkám kialakításán dolgozom, bíztam benne, hogy segít összefoglalni és rendszerbe tenni mindazt, amit egyébként is teszek önmagam sikeressége érdekében.

Nem csalódtam.

Sőt! Az előadása nem csupán minden ízében profi munka volt, de tartalmilag is a kezembe adta, amit vártam: egy kész rendszerbe tette számomra a tevékenységem, tudatosította a cselekedeteim. Jegyzeteltem is, mint a kisangyal. Tudod mi volt az, ami viszont meglepett? Döbbenetes, elementális erővel hatott a tudatomra a felismerés, hogy mennyire azonos hitrendszer szerint töltöm a mindennapjaim, mennyire ösztönös volt a részemről és mennyire azonos az a fajta életvitel, amit Tőle hallottam és ami szerint élek. És ő mindezt megfogalmazta és átadta nekem/nekünk azon az estén.

Néha könnyeztem, mert magamra ismertem, néha elrévedtem, mert beleborzongtam a mondataiba, hiszen mintha a saját életemből merített volna.

Lehet, hogy butaság, lehet, hogy azt mondod, naív vagyok, de ez az előadás nagyon megerősített önmagamban, önmagunkban. Mert gyakorlatilag elmondta a receptjét annak, ahogyan mi élünk, amiről bejegyzéseken át, lassan hat hónapja írok Neked. Ami ezt az egész blogot elindította, életre keltette.

Hallani valakitől, – aki egyébként sem közömbös a számodra – azt, ami szerint a mindennapjaid éled, fantasztikus érzés. Nem csupán különösen lelkesít, de rendkívüli erővel is hat minden porcikádra.)

***

Tehát:

Amikor vendégeket várunk, mindig igyekszem a tőlem telhető legtöbbet nyújtani. Gondolom, ez sem ismeretlen a Számodra sem. Imádjuk a vegánburgert, és így vannak ezzel a vendégeink is.

Számtalan formában variálható, csak az ember fantáziája szab határt a vegánburger belevalóinak. Fullos recept következik, a múlt hétvégi burgerekről. 🙂

Vegánburger, vendégség, családunk, megélt idő, életünk Mi
Nyomtatás
Igazából a leírásból minden kiderül és Te döntöd el, hogy mit szeretnél beletenni a burgeredbe. A spenótos belevaló receptjét azonban itt olvashatod
 1. 400 g leveles spenót fagyasztva
 2. 1-1,5 dl cocomas vagy ugyanennyi kókusztej a zsíros fajtából (Aldis, fémdobozos)
 3. bors
 4. egészséges zöld fűszerkeverék (a nátrium-glutamát - és sómentes verziót használom)
 5. eritritol (egy picit a spenóthoz szoktam adni)
 6. citrom (opcionális, ha szereted kiemelni a spenót ízét, akkor az az eritritol-citrom ízesítéssel menni fog, és nem mellesleg frissességet is kölcsönöz neki)
 7. pici bors
 8. friss fokhagyma (az ő Istene)
 9. 2 evőkanál útifű maghéj liszt
 10. 1-2 kanál zöldbanán liszt
 11. 2-3 dl köles/rizs/lencse/quinoa vagy társaik
Utasítások
 1. Amikor vendégeket várunk, mindig igyekszem a tőlem telhető maximumot nyújtani. Imádjuk a vegánburgert, és így vannak ezzel a vendégeink is.
 2. Számtalan formában variálható, csak az ember fantáziája szab határt a vegánburger belevalóinak. Fullos recept következik, a múlt hétvégi burger-partyról. ☺
 3. Mindenekelőtt mindig elkészítem a “húst”, ami természetesen száz százalékban húsmentes belevaló. Mindig más zöldséget teszek hozzá, amit általában megsütök a sütőben, némi fűszerrel megszórva. Habár ebben a burgerben egy édesburgonyás-zelleres “husi” volt, most a spenótos belevalót szeretném megosztani Veled.
 4. Ha nem kapok friss, zsenge spenótot, akkor a fagyasztott változatot használom, abból is azt a fajtát, amiben a levelek össze vannak tekerve, és nem turmixolva. Elkészítem a spenótot, ahogyan mindig is szoktam. Pici hagymán megdinsztelem, fokhagymával, sóval, borssal megfűszerezem. A cocomast és a pici vizet egy shakerbe öntöm, majd zöldbabán liszttel és útifű maghéj liszttel besűrítem, jól összerázom és beleöntöm a dinsztelt spenótba. Szépen besűrűsödik, és várja, hogy beletegyem a kölest, rizst, lencsét, vagy bármilyen gabonát, szilárdítónak.
 5. Jól összegyurmázom a gabonát a spenóttal, és formázok belőle akkora hambihusikat, amekkorákat csak szeretnék. A 200 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses sütésen) annyi időt szoktak bent tölteni, amennyi ahhoz kell, hogy szépen megpiruljanak. Kissé terebélyesek lesznek, tehát ne tedd szorosan egymás mellé őket a sütőpapíron.
 6. Mielőtt elkezdenéd kiszedni őket, várj néhány percet, hogy kissé meghüljenek.
 7. Számtalanszor készítettem ezt, a spenótos változatot is. Minden zöldséggel eszméletlen jól működik a recept, azzal a különbséggel, hogy általában a többi zöldséget megsütöm a sütőben, összetöröm, és úgy keverem hozzá (ha!) a bármilyen gabonát.
 8. Teszek a vegánburgerbe rengeteg zöldséget (rukkola, bébispenót, saláta, hagyma, uborka, paradicsom), grillezek bele óriási gombaszeleteket, ebbe a fajtába humust is készítettem, a hagyma csatni is belekerült, fél centi vastag, sült, füstölt tofut is kapott a mustár és paradicsomos pesto mellé. Oh, és ne felejtsem ki a pirított, isteni, ropogós hagymát sem! 🙂
 9. Atyaég, mennyire finom lett! Imádtuk!
 10. (Nemrég avokádó krémmel készítettem, és édesburgonyás, zelleres, almás fasírtkákkal.)
 11. Általában burgonya chipset sütök hozzá és a hambizsemlét fűszeres olivaolajon pirítom meg, minden egyes hambihoz.
Veganeeta https://veganeeta.com/